budak2 blurr yg comel...

Thursday, January 20, 2011

follower tu penting ker???

assalamualaikum n hye semua....

arini aku nak sebut sikit la pasal follower...first sekali maaf la lau mungkin ada sesapa terasa..aku ni baru lagi lam dunia blogging nih..maaf banyak2 la lau ada sesapa yang marah yer...bukan nak tunjuk pandai tapi just berkongsi pendapat....

follower..apa tu follower?? setakat yang aku paham follower nih maksudnya pengikut..ok..lau seseorang tu suka dengan belog kita dia akan follow kita..lau tak betul maaf la ok..ini ikut fahaman aku ja...

apa tujuan kita berblog nih??? adakah sebab nak cari populariti? atau sebab nak tambahkan income? atau nak luahkan perasaan? atau nak berkongsi ilmu yang ada dengan orang lain? atau nak tambahkan kenalan? ok..tepuk dada tanyalah hati...

apa tujuan anda follow belog seseorang tu????
adakah sebab penulisan dia menarik?
atau sebab nak suruh dia follow blog anda kembali?
atau nak menambahkan rakan?
jawapan hanya ada pada diri anda sendiri....

kat sini aku bukan nak salahkan sesapa..tapi dari apa yang aku perhatikan sekarang nih, ramai blogger baru sibuk kumpulkan follower ramai2...perlu ker bila kita follow orang tu pastu kita suruh dia follow kita balik??? "i follow u, follow me back.!!" pastu ada pulak yang marah2 bila dia follow orang tapi orang tu tak follow dia balik..perlu ker buat semua tu??

tak salah bila kita publishkan blog kita..tak perlu paksa orang untuk follow kita...lau pembaca tu tengok hasil penulisan kita menarik, secara automatiknya dia sendiri akan follow kita...kan lebih baik macam tu..

pendapat aku la kan..buat apa follower ramai2 tapi mereka2 tu tak masuk pun blog kita..tak baca pun apa yang kita tulis...apa yang penting kat sini ialah kualiti bukannya kuantiti...

apa2 pun terpulang kepada niat masing2....aku cuma beri pendapat..lau ada yang tak boleh terima maaf banyak2 ok...sekian...

pesanantulusikhlas:maaf lau ada yang tak sependapat..just kemukakan pendapat...aku pun blogger baru..masih banyak yang perlu belajar..harap dimaafkan segala ketelanjuran kata2 ok...
thankz 4 reading...lau rajin comment2 la yer..jangan lupa tinggalkan link di shoutbox yer..

2 comments:

muhd zulazwan ::jawer:: said...

salam....honestly...dulu time mule2 blogging pon sye pk mcm tu...tp bile dh agak lame baru nmpak bestnye...nati kalau kite nk BW...senang...sbb entry org yg kite follow tu sume ade kat dashboard...makin bnyk kite follow....makin bnyk la pilihan entry yg kite leh bace....pd sye la....hehehe

nub said...

hee..sokong...tapi xpa la..lau baru2 ni, cari je folower ramai2..tapi niat kene baeik,.cara pon kena betul..lau paksa2 x syok laa kan....

mgkn ramai yg tak tahu lagi trend paksa2 ni x bagus..hihi.


ceq ok jaa.tak marah2 pon lau depa suh folow..lama2 jadi membe jgak..hehhe

haa meh pukoi2 sket! gahhaha