budak2 blurr yg comel...

Saturday, October 1, 2011

jom kenal spesis kura kura

assalamualaikum n hye semua

buat masa sekarang ni aku nak stop dulu cerita cintan cantun hati perasaan dalam blog ni. tiba tiba mood rasa nak jadi dr haiwan. so aku nak cerita la sikit sikit pasal kura kura. almaklum la sekarang ni kan aku dah jadi penternak kura kura yang berjaya. jadi aku nak kongsi la info info tentang kura kura dengan semua. apa yang akan aku kongsikan ni berdasarkan pembacaan aku dan aku rumuskan mengikut kefahaman aku la. kalau ada yang tak paham boleh la tanya okey. kalau aku boleh jawab aku akan jawab la. kalau tak boleh mintak maap banyak banyak la no....

mula mula jom kita kenal kenal dulu dengan kura kura. apa kata kita layan dulu gambar gambar spesis kura kura yang ada dekat dunia nih..layannnn...

geoemyda spengleri
juga dikenali sebagai : black-breasted leaf turtle dan black0breasted hill turtle
habitat semulajadi : banyak dijumpai di Kwangsi, Kwangtung, dan Pulau Hainan di selatan China, Vietnam, Pulau pulau Sumatera, Borneo dan Okinawa. banyak terdapat di pinggir sungai.

Notochelys platynota (Kura Pipih – Vulnerable)
kura kura jenis ini banyak terdapat di kawasan asia tenggara.
habitat : paya, sungai dan kolam

heosemys spinosa
banyak mendiami hutan hujan tanah rendah dan bukit. banyak terdapat di Brunei, Malaysia, Indonesia, Filipina, Singapura, Thailand dan Myanmar

emydura subglobosa
juga dikenali sebagai penyu utara berleher pendek. banyak terdapat di tropika Australia dan New Guinea.

cuora amboinensis
juga dikenali sebagai ambonia box turtle. banyak ditemui di Asia.

red ear slider (kura kura brazil)
berasal dari Amerika Syarikat. lebih banyak menjadi pilihan untuk dibela.

sebenarnya banyak lagi spesis kura kura yang ada dalam dunia ni. tapi aku hanya tunjukkan beberapa saja. rasanya setakat ni dulu la kan pengenalan aku terhadap kura kura. tunggu entry akan datang. banyak lagi info mengenai kura kura yang aku nak share. ok bai.


*gambar ihsan google



thankz 4 reading...lau rajin comment2 la yer..jangan lupa tinggalkan link di shoutbox yer..

2 comments:

nub said...

bela kura2 pun ok kan. asyik2 kucing dengan sugarglider saja.. hehe

amy amiza said...

yup..mmg best n senang..kos pun murah ja.