budak2 blurr yg comel...

Tuesday, November 18, 2014

Allah lebih mengetahui...

Assalamualaikum n hye semua...

Pejam celik pejam celik sat ja masa berlalu... Aku pun dah masuk 3rd trimester..maknanya perjalanan aku sebagai bakal ibu akan sampai ke kemuncaknya dalam 2 bulan lagi...

Kalau ikutkan aku ni kategori lambat jugak mengandung... Mungkin disebabkan ada beberapa masalah pada diri aku dan persekitaran yang buatkan aku agak lambat nak kecapi nikmat tu... Masa mula2 dulu, memang aku sangat tertekan, stress bila orang sekeliling mula bertanya tentang anak dan bagitau sepupu aku yang kawen lewat 2 bulan dari aku dah mengandung..(sekarang dah bersalin pun).... Jujur cakap, masa tu, aku rasa down sangat..setiap hari aku menangis kat hubby...meratapi kenapa aku belum dapat nikmat tu... Rasa sedih, rasa diri serba kekurangan, rasa takut, rasa tertanya2... Ya, tertanya2 adakah aku sememangnya tak boleh mengandung, atau aku ada penyakit kronik dan macam2 lagi yang ada dalam fikiran aku...tapi sebenarnya aku lupa, lupa bahawa masih ada orang yang dah kawen bertahun2 tak dapat anak lagi..lupa jugak kawan baik aku yg kawen lagi awal dari aku pun tak mengandung lagi... Aku hanya fikir diri aku teruk sebab tak dapat nak mengandung...huhuhu...

Tapi, alhamdulillah aku dapat suami yang sangat sabar tahan kerenah aku, yang sentiasa bagi semangat, yang tak pernah jemu2 dengar segala masalah aku, yang tak pernah berhenti ikut kehendak aku... Dengan tekanan yang berterusan kat tempat kerja, dan akhirnya aku sampai ambil keputusan untuk berhenti, hubby sentiasa bagi sokongan... Aku ingat lagi masa tu dah 5 bulan aku kawen... 5 bulan aku rasa lama ok..huhuhu... Padahal orang cakap baru lagi..mood honeymoon pun tak habis lagi... 2 hari lepas resign, hubby bawak aku pergi bercuti.. Sebenarnya masa tu aku memang ada family trip ke indonesia tapi atas sebab2 tertentu, terpaksa kami tak ikut... Masa g bercuti tu, memang aku aktif sangat... Siap berlari2, mandi laut, panjat tangga tinggi2, naik cable car n macam2 lagi...malangnya hari last nak balik tu aku demam..ya, demam sampai hubby tegur, ari last nak g jalan2 kali terakhir pun terbantut sebabnya keadaan kesihatan aku yang tak mengizinkan...aku tak mampu nak berjalan sangat..badan rasa letih, nak tido ja.. Gila kau..mana ada orang p bercuti untuk tido kan...huhuhu....

Sapa sangka, tu sebenarnya petanda bahawa sebenarnya dalam rahim aku ni ada insan lain yang semakin membesar... Gembira, bahagia, semuanya bercampur baur... Saat yang paling aku tunggu... Ya, anugerah yang paling aku nantikan...akhirnya pada masa dan keadaan yang sesuai aku dapat merasa nikmat tu...bersyukur tak terkata masa tu...

Bila fikir balik, ada hikmahnya semua tu..sekurangnya aku dapat bersama dan bermanja2 dengan hubby puas2 dulu kan... Hohoho... Bila fikir balik, kalau lepas kawen pastu terus mengandung, pastu tak sampai setahun kawen dah ada anak..kan tak puas nak manja2 ngan hubby... Mood honeymoon pun tak habis lagi kan..hohoho... Kena plak kalau time mengandung alah bau suami...lagi la kan... Ya, bila ingatkan balik, aku jadi bersyukur..bersyukur dengan segala nikmat yang Allah bagi kat aku...

Btw, same goes to my beloved friend.. Now, dia pun dah mengandung... Duenya pun tahun depan.. Ok, to be honest, due dia dengan aku memang ikut bulan besday kami... Happynya aku bila dia bagitau dah mengandung.. Hepinya aku bila dapat tau nanti anak kami sebaya..sama umur...hohoho... Suka plak aku...sampai hubby tegur aku yg eksaited lebih.. Yelah sapa tak eksited kan... Kami sama umur, pastu kawen tahun yang sama, nanti dapat anak pun sama umur...syokkk ooiiii... Hohoho....

Ok la... Cukup la kot aku mencarut petang2 ni... Mood nyesal sebenarnya tadi g klinik tak singgah kedai beli apa2 untuk dikunyah... Walaupun perutku dah mampat, mengah tapi mulut ni asyik nak mengunyah ja...huhuhu.. Satg malam la ajak hubby beli bekalan mengunyah...hihohoho...kbai...


thankz 4 reading...lau rajin comment2 la yer..jangan lupa tinggalkan link di shoutbox yer..

2 comments:

jaymiee said...

wah bestnya...tahniah..semoga menjadi ibu yg baik...

Z@i Z@mR33 said...

x lama dh...enjoy pregnancy journey ye >.<